Hvilken tandpasta skal jeg vælge?

  • 31/08/2021

Du er i et supermarked og ser på tandpastahylderne og ved ikke, hvad du skal have. Måske har du set en annonce på tv, der lover dig den bedste beskyttelse og de hvideste tænder. Måske vælger du den dyreste eller den tandpasta, du kender bedst fordi du tror, den også er den bedste. Men der er så mange valg.

 Vi er her for at hjælpe dig. 

Den dyreste tandpasta er ikke altid den bedste

 Som tandlæger betragter vi tandpasta som en medicin: Du bruger den dagligt for at forebygge huller og rengøre tænderne. Men for lovgivningsmæssigt er den en kosmetisk vare, så hvad der kommer i tuben er desværre ikke strengt reguleret.  

Det betyder, at du selv skal kigge nærmere på indholdet for at tage den bedste beslutning, eller bede din tandplejer eller tandlæge om vejledning: 

  1.     Fluorid

Fluorid tilsættes tandpasta som måske den vigtigste ingrediens. Fluorid styrker og genopbygger tænderne og er det er fantastisk til at forebygge huller. Indholdet af fluorid kan variere i tandpasta. Voksne bør anvende en tandpasta med et fluorindhold på 1.000 – 1.450 ppm. Læs på tuben, det står med småt.

  1.     Skummemiddel

Skummemiddel (natriumlaurylsulfat eller forkortet SLS) tilsættes tandpastaen for at få en skummende fornemmelse når du børster tænder. Det er der mange der synes føles godt (og velkendt). Men for nogle mennesker giver SLS problemer med aphter (også kendt som blister) i munden. Hvis du oplever at få mange aphter kan du prøve at vælge en tandpasta uden SLS.

  1.     Slibemiddel 

Slibemiddel tilsættes tandpastaen for at gøre den mere abbrasiv, det vil sige slibe tænderne rene for plak. Men for meget eller for grov slibemiddel kan ridse emaljen og dentinen  på dine tænder. Det fremgår ofte ikke på tuben om der er meget eller lidt slibemiddel i men en tommelfingerregl er at de tandpastaer der lover dig Whitning eller ligende indeholder meget slibemiddel.  

  1.     Uønsket kemi

Tandpastaerne kan indeholde stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende (parabener, BHT eller triclosan).

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet flere tandpastaer på det danske marked, f.eks: Aquafresh, Colgate, Dentalux, Dentabs, Elmex, The Jordan Green Clean, Sensodyne, X-tra og Zendium.

Du kan finde de forskellige produkter i testen her: https://kemi.taenk.dk/test/test-kemi-i-tandpasta

 

Særlige behov

Der findes også tandpasta til folk med særlige behov.

Især hvis man har mange huller (caries) kan man have glæde af at bruge en tandpasta med et særligt højt indhold af fluorid. For at få denne tandpasta skal man have et særligt behov og have sin tandlæge til at skrive en recept. Når man for receptpligtig tandpasta kontrolleres effekten ofte og man skal ofte blot have en kur der varer alt lige fra måneder til år. 

Følsomme tænder

Nogle tandpastamærker lover lindring til følsomme tænder, ofte hedder de noget med Sensitive. Det er meget forskelligt hvem der føler sig hjulpet af disse typer tandpasta. Her må du prøve dig frem. 

Syreskader

Hvis din tandplejer har gjort dig opmærksom på at du har syreskader på tænderne kan tandpastaen faktisk hjælpe. Her skal du vælge en med tinfluorid i. Det angives på tuben. 

 

Med vejledning fra os kan du få hjælp til at finde den tandpasta, du kunne have brug for. 

 

Læs også:  Hvor ofte skal du til tandlæge?

Book tid her: Tidsbestilling